عنوان خبر:توصيه هايي براي انتخاب و نگهداري ماهي قرمز سفره هفت سين
چهارشنبه 11 اسفند 1389 - 23:27:07


در روزهاي پاياني سال و نزديك شدن به آيين نوروز، خريد و نگهداري و يا آلودگي ماهي قرمز هفت سين تا مدتي مطرح مي شود و سپس به فراموشي سپرده مي شود تا نوروزي ديگر.



اما دور از اين هياهوي موقتي، سنت ايراني، دست در دست كودكان، تنگ هاي كوچك ماهي قرمز را به خانه مي برد.
براساس باورها،‌ هر يك از هفت سين نوروزي، نماد چيزي است و ماهي سرخ يا Gold Fish، يكي از نمادهاي آناهيتا فرشته آب و باروري است و وجود آن باعث بركت و باروري مي شود.
در آستانه عيد سال نو،‌ سازمان دامپزشكي براي انتخاب و نگهداري ماهي قرمز توصيه هايي را به شهروندان گوشزد كرده است:


* باله ها به صورت تا خورده و جمع شده درآمده باشند.
* در اطراف دهان يا سطح بدن، لكه هاي پنبه مانند مشاهده شود.
* روي سطح بدن، زخم يا لكه هاي سفيد متمايل به خاكستري يا قرمز مشاهده گردد و يا آن كه بدن رنگ پريده و لكه لكه شده باشد.
* لبه باله ها خورده و سائيده شده باشد.
* ماهي بي قرار بوده و بدون آن كه در يك جا قرار گيرد، پيوسته بدن خود را به اطراف بمالد.
* چشم ها به صورت يك طرفه يا دوطرفه بيرون زده باشد.
* پولك هاي (فلس هاي) ماهي ريخته شده باشد.

يك تا دو بار در هفته آب ماهيان را تعويض كنيد و از شن و ماسه هاي رنگي و تيز براي تزئين آكواريوم ها و تنگ هاي ماهيان استفاده نكنيد.


استفاده از غذاي آماده بهتر است، غذادهي بايستي يك يا حداكثر دو بار در روز و به اندازه اي باشد كه در مدت يك تا دو دقيقه مصرف شود.


1. ماهي قرمز از مراكز معتبر و تحت نظارت و كنترل شهرداري و دامپزشكي تهيه شود.
2. از خريد ماهي از فروشندگاني كه ماهي ها را به صورت متراكم و در محل و شرايط نامناسب بهداشتي و زيستي از قبيل شرايط نامناسب اكسيژني و دمايي آب نگهداري مي نمايند، پرهيز شود.
3. ماهي قرمز، داراي ظاهر و تحرك مناسب و شناي متعادل باشد.
4. از خريد ماهياني كه علائم زير را نشان بدهند، خودداري نماييد.
5. در نگهداري طولاني مدت ماهيان قرمز مثلاً در خانه و كنار سفره هاي هفت سين مقدار آب مورد نياز هر قطعه ماهي انگشت قد، حداقل يك ليتر منظور شود.
6. شست و شوي دوره اي آكواريوم ها و ضدعفوني و گندزدايي آن ها با محلول هاي نمك طعام (سي گرم در ليتر به مدت ده دقيقه)، تركيبات آمونيوم 4 تايي به مقدار 1-1/0 گرم در ليتر آب به مدت 15-1 دقيقه و يا تركيبات يده به مقدار 200 ميلي گرم در ليتر آب به مدت ده ثانيه (مواد براي ضد عفوني آكواريوم بوده و براي ماهي خطرناك است.)
7. استفاده از دستكش خصوصاً براي افراد حساس و داراي سابقه آلرژي توصيه مي شود.
8. شست و شوي كامل دست ها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب يا ماهيان زينتي ضروري است.
9. جلوگيري از دست زدن كودكان به ماهيان و آموزش بهداشت فردي به آن ها و عدم دستمالي چشم، صورت و دهان بعد از كار با آكواريوم.
10. نگهداري مناسب غذاهاي ماهيان آكواريومي در جاهاي خنك و تاريك و خشك در ظروف كاملاً در بسته و رعايت تاريخ مصرف براي اين مواد غذايي.
11. ماهي قرمز بايستي با غذاهاي كم پروتئين و سرشار از كربوهيدرات تغذيه شوند و بهتر است كه غذا در سطح آب شناور بماند.
12. رعايت دوره اي حداقل 2 هفته اي قرنطينه اي براي ماهيان جديدالورود در يك آكواريوم جداگانه.
13. جداسازي تمامي موارد اختلال و بيماري از ساير ماهيان و طي دوره زماني براي آنها.
14. مراجعه به دامپزشك در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتي در ماهيان آكواريومي
15. مراجعه به پزشك در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتي هاي پوستي.
16. آب مورد استفاده براي نگهداري ماهي بايد بهداشتي بوده و در مورد آب هاي شرب شبكه آبرساني شهري بايد يا كلرزدايي شود و يا براي تعادل گازها و خروج كلر قبل از مصرف حداقل به مدت 48 ساعت در ظروفي دهان گشاد نگهداري و ذخيره گردد.
17. در صورت مسافرت و يا ترك منزل ماهيان را در اماكن محصور مجاز مشخص شده براي اين منظور رهاسازي كرده و يا آن را به اقوام خود هديه و يا به آكواريوم دارها تحويل نماييد.
18. از قرار دادن آكواريوم ها و يا تنگ هاي ماهي در جلوي نور مستقيم آفتاب، كنار شومينه ها و يا داخل آشپزخانه خودداري نماييد.

ايرنا



این خبر از طرف پایگاه خبری گلستان نیوز
( http://www.golestannews.ir/news-2363.html )