رئیس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا در اولین گفتگوی رسانهای خود، نکاتی مهم و ارزنده را در خصوص 20 سال فرماندهی حضرت آیتالله خامنهای بر نیروهای مسلح، برای اولین بار مطرح کرد.
سالگرد انتخاب حضرت آیت الله خامنهای به رهبری انقلاب اسلامی فرصتی مغتنم است تا گوشهای از کمکاری و عمل نکردن رسانهها به یکی از وظایف مهم خود یعنی تبیین شخصیت ایشان، جبران شود؛ هرچند که نباید این مسئله را منوط به یک تاریخ یا مناسبت خاص کرد.
ابعادی چون تبحر علمی، فقاهت، تسلط بر ادبیات، نگاه نافذ و ریشه یابی عمیق سیاسی و اعمال فرماندهی صحیح ایشان شاید تنها بخش کوچکی از زوایایی باشد که رسانهها از تبیین و توجه به آن غافل بودهاند.
هدف از این گفتگو آن بوده که موضوع مهمی چون فرماندهی حضرت آیت الله خامنهای بر نیروهای مسلح مورد توجه و دقت بیشتری قرار بگیرد؛ فرماندهی که در عین به رخ کشیدن اقتدار و صلابت نیروهای مسلح، اجازه کوچکترین تعرضی را به میهن اسلامی نداد و اکنون دوست و دشمن به شکوفایی نیروهای مسلح در پرتو فرماندهی مقام معظم رهبری معترف هستند.
سردار محمد شیرازی از همراهان همیشگی فرمانده معظم کل قوا بوده که اکنون در مسئولیت خطیر ریاست دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا مشغول خدمت است، در گفتگوی ذیل بخشی از ابعاد این فرماندهیبا فارستشریحشده است.
* تحول روحی؛ ثمره دیدار روشنفکران دنیا با رهبر معظم انقلاب
رئیس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا در ابتدای این گفتگو با بیان اینکه علیرغم سابقه دیرینه "حضرت آقا " در مبارزات پیش از انقلاب و بعد از آن در هدایت نظام اسلامی، اما در این زمینه بسیار کم کار شده است، گفت: شایسته است تا روشنفکران، قلم به دستان، صاحبنظران و اهل فن هر کدام به فراخور شناخت و ظرفیت خود به معرفی ابعاد شخصیتی ایشان بپردازند. سردار شیرازی رهبر معظم انقلاب را شخصیت شناخته شدهای نه تنها برای مردم و روشنفکران جامعه ایرانی بلکه برای روشنفکران جهان دانست و افزود: از همین ظواهر آشکار روشن بوده و کسانی که با ایشان سر و کار دارند این موضوع را بخوبی درک میکنند و هر کس نیز به نحوی با این ابعاد وجودی رهبر انقلاب ارتباط برقرار میکند. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا گفت: کسانی که با ایشان دیدار میکنند حتی از میان سیاستمداران و روشنفکران دنیا وقتی برای چند لحظه با ایشان صحبت میکنند دستخوش تحولات روحی و نوع نگاه میشوند ونمایندگان کشورهای دیگر پس از دیدار با رهبری با جمله "علیکم بالسید "، توصیههای زیادی به ما میکنند تا از ایشان استفاده کامل را ببریم و این نشان دهنده درک این افراد از ابعاد شخصیتی رهبر انقلاب است.
* نحوه آشنایی با حضرت آیتالله خامنهای
وی ادامه داد: بنده نیز به عنوان یک عضو کوچک جامعه که از پیش از انقلاب یعنی از زمانی که حضرت آقا در ایرانشهر تبعید بوده و یا مقطعی نیز در رفسنجان حضور داشتند، در خدمت ایشان بودیم و بعد از انقلاب نیز این توفیق را پیدا کردم تا در کنارشان شرف حضور داشته باشم. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا خاطرنشان کرد: البته کسی باید نسبت به ابعاد وجود شخصیتی رهبر انقلاب نظر دهد که این مطالب را به درستی درک کرده باشد و در حیطه خود بتواند آنها را مطرح کند.
* حضرت آقا از ابتدای انقلاب نگاه روشنی به ارتش داشتند
سردار شیرازی با بیان اینکه بنده می توانم در حدود مدیریت و فرماندهی ایشان بر نیروهای مسلح مطالبی را عرض کنم، تصریح کرد: نگاه "حضرت آقا " به نیروهای مسلح یک نگاه نزدیک و روشن بوده و هست و شاید کسی از بیرون بگوید که چطور یک روحانی و مجتهد مسلم بتواند با یک نگاهی تخصصی بر نیروهای مسلح فرماندهی کند. وی ادامه داد: کسانی که با آقا آشنایی دارند میدانند که ایشان پیش از انقلاب با ارتش و سیستم نظامی آشنا بوده و با آنها سر و کار داشتند و این امر نیز بواسطه مبارزات و زندانهایی بود که در زمان طاغوت رفتهاند. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا خاطرنشان کرد: آقا در ابتدای انقلاب نیز همین نگاه روشن را به ارتش داشتند و به همین دلیل بود که حضرت امام(ره) ایشان را به عنوان نماینده خود در امور ارتش انتخاب کردند و این امر در زمانی بود که گروههای ضد انقلاب شعار انحلال ارتش را سر میدادند و در ابعاد مختلف برای تضعیف ارتش کار میشد اما شاید تنها کسی که ایستاد و به ارتش کمک کرد و آن را حفظ و در مسیر صحیح قرار داد، شخص ایشان بود. سردار شیرازی با بیان برخی تدابیر و افکار روشن و بلند رهبر انقلاب درباره ارتش، اظهار داشت: ایشان در همان سال 58 تدابیر روشن و نگاه بلند خود را در خصوص ارتش مطرح میکردند و در همان زمان ارتشیها ناباورانه به این مباحث نگاه میکردند که یکی از این موضوعات بحث خودکفایی در ارتش بود.
* تدابیر رهبر معظم انقلاب موجب رسیدن به دستاوردهای بزرگ نظامی شد
وی خاطر نشان کرد: پیش از انقلاب ارتش ما به صورت کامل در اختیار قدرتهای بیگانه قرار داشت و تمام پشتیبانی آنها از ارتش نیز در راستای اهداف استعماری خودشان صورت میگرفت و نمی خواستند ایرانی ها توانمند شوند و برای همین محدودیت ایجاد میکردند. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا ادامه داد: بنده در همان زمان به عنوان افسر وظیفه در بخش زرهی ارتش خدمت می کردم و اساتید ایرانی داشتم. درست یادم هست که اساتید ایرانی ارتش اجازه نداشتند برای مثال به قسمت تعمیر و نگهداری رده پنج که دست امریکاییها بود حتی نزدیک شوند و ما وقتی این محدودیتها را برای اساتید ایرانی میدیدیم احساس خفت و حقارت میکردیم چرا که برنامه آنها این بود که اجازه ندهند ایرانیها در این حوزه ها وارد و دارای تخصص شوند. سردار شیرازی اضافه کرد: آقا از همان ابتدا این باور را در میان ارتشیها ایجاد کردند که در زمینه ساخت و تولید قدم بردارند و این موضوع در آن زمان خیلی برای آنها ناباورانه بود. وی تصریح کرد: باید بدانیم امروز که ما به چنین دستاوردهای بزرگی در ساخت تجهیزات نظامی رسیدهایم در حقیقت یک تجربه 30 ساله در پشت آن نهفته است که در آن روز شاید کمتر کسی چنین چیزی را باور میکرد. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا با اشاره به تاثیر حضرت آیتالله خامنه ای در جریان انتصابات ارتش در دوران حیات حضرت امام(ره) گفت: حضرت آقا تا حدودی در مباحث ارتش دخالت داشتهاند و حتی طبق نظر ایشان، امام(ره) کسانی را برای اداره ارتش و حتی اداره جنگ منصوب میکردند.
* انتظام در امور یکی از ویژگیهای مهم فرمانده معظم کل قوا است
رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا افزود: به هر حال تقدیر الهی این بود که پس از رحلت حضرت امام(ره) ایشان سکان رهبری جامعه و فرماندهی نیروهای مسلح را برعهده گرفتند و بنده نیز توفیق داشتم که از همان ابتدای کار در خدمت ایشان باشم. سردار شیرازی افزود: بنده در اواخر جنگ برای دفتر جانشینی فرمانده کل قوا انتخاب شدم اما بعد از اینکه شرایط جدیدی در نیروهای مسلح ایجاد شد و با تشکیل ستاد کل جدید مجددا بعد از چند سال این توفیق حاصل شد تا در دفتر آقا مشغول به کار شوم و به این ترتیب دوباره کار خود را با یک وقفه 7 ساله در خدمت ایشان آغاز کردم. وی انتظام در امور را یکی از ویژگیهای برجسته رهبر معظم انقلاب معرفی کرد و گفت: یادم است روزی که خدمت ایشان رسیدم با اینکه سابقه آشنایی و همکاری نیز داشتم قرار شد تا برنامه خود را ارائه دهم. گردشکارها را نیز با خودم برده بودم آقا همان ابتدای کار گردشکار را از من گرفتند و فرمودند من اینها را مطالعه میکنم، اگر چیزی نگفتم به معنی تصویب آن است و این مبنای کار ما در آینده نیز خواهد بود. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا افزود: ایشان ادامه دادند "زمان معینی را مشخص میکنم تا در این زمانها به امورات نظامی رسیدگی کنیم " روالی که تا امروز نیز ادامه دارد.
* خاطرهای از نظم در رسیدگی به امور نیروهای مسلح
سردار شیرازی با بیان اینکه این زمان یک وقت منظم است که در آن وقت هیچ کار دیگری به غیر از رسیدگی به امورات نظامی صورت نمیگیرد، به ذکر خاطرهای در اینباره پرداخت و گفت: در همان اوایل کار بود که یکی از دوستان یک گردشکاری را نزد من آورد و اصرار داشت که هر چه سریعتر اجازه آن را از فرمانده معظم کل قوا بگیریم. وقتی به او گفتم که معظم له تنها در زمان مربوط به رسیدگی به امورات نظامی اجازه میدهند تا در این زمینه با ایشان صحبت شود، او قبول نکرد و با بیان اینکه این موضوع بسیار مهم است از من خواست که حتی اگر شده همین امشب خدمت آقا رسیده و اجازه این کار را بگیرم. با اصرار او قبول کردم. طبق روال همیشگی پس از نماز مغرب و عشاء که آقا قدری به به عنوان احوالپرسی با افراد صحبت میکنند، کنار ایشان نشستم. همین که خواستم موضوع را مطرح کنم وقتی آقا فهمیدند در خصوص مسائل نظامی است دست خود را بلند کردند و فرمودند "باشد برای وقت خودش ". اینجا بود که من متذکر شدم که در غیر وقت تعیین شده، موضوعی را خدمت آقا مطرح نکنم و این نشان دهنده جدیت ایشان در انتظام و نظم در برنامهریزیهایشان است.
* تمامی فرامین نظامی رهبر انقلاب مبتنی بر تکلیف و نگاه الهی
وی خاطر نشان کرد: یکی از مصادیق مهم برای پیبردن به فرماندهی حکیمانه رهبر انقلاب بر نیروهای مسلح این است که میبینیم در طول 21 سال فرماندهی مستقیم بر نیروهای مسلح حتی یک فرمان وجود ندارد که ایشان صادر کرده باشند و سپس آن را پس بگیرند که این موضوع بسیار مهمی است. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا ادامه داد: ممکن است که انسان بر حسب شرایط و در زمان خاصی فرمانی را صادر کند و بعد شرایط عوض شود. ولی ما حتی یک فرمان متناقض از آقا نداریم که این بواسطه همان انتظام در امور است. سردار شیرازی تمامی فرامین رهبر انقلاب را مبتنی بر تکلیف و نگاه الهی دانست و گفت: هیچ گاه هیچیک از اطرافیان احساس نکردند که آقا تصمیمی را بر مبنایی جز این گرفته باشند. ایشان در صدور فرمان خود، تنها خدا را در نظر دارند.
* ویژگیهای انتصاب فرماندهان نیروهای مسلح از نگاه آیتالله خامنهای
وی مهمترین ویژگی برای انتصاب افراد را از نظر رهبر معظم انقلاب، تدین آنها معرفی کرد و افزود: در انتصاب افراد، ایشان مبنا را بر تدین افراد میگذارند و بعد از آن به سراغ خصلتهای دیگر میروند. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا خاطر نشان کرد: حتی یکبار ایشان به من فرمودند که اگر مسئولیت به آدمهای متدین واگذار شود، از آنجایی که دیندار هستند، هیچ گاه خیانت نمیکنند و این موضوع بسیار مهم است. سردار شیرازی ادامه داد: بعد از تدین ایشان تاکید دارند که فرماندهان حتی الامکان از همان سازمان ذیربط باشند و دارای تخصص و آشنایی با آن سازمان باشند تا بتوانند کارها را درست بفهمند.
* تاکید ویژه رهبر معظم انقلاب بر جوان بودن فرماندهان
وی جوان بودن را یکی از ویژگیهای مهم مد نظر رهبر انقلاب در انتصابات عنوان کرد و افزود: ایشان این موضوع را همواره به فرماندهان نیز توصیه میکنند و حتی در احکام خود نیز فرمودند بروید جوانان مستعد را شناسایی کنید و در مسیر رشد قرار دهید. این تدبیر قدیمی معظم له است. حتی تاکید کردند که "نگویید چنین جوانهایی ندارید، داریم اما شما نمیشناسید " از طرف دیگر میبینیم هر فرماندهی این تدبیر آقا را مدنظر قرار داده موفق بوده است. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا تصریح کرد: حضرت آقا به موضوع داشتن برنامه از سوی افراد بسیار قائل هستند و فرماندهان باید برنامه مشخص و روشن به ایشان ارائه دهند چراکه نگاه بلند به آینده یکی ار فاکتورهای مهم مد نظر رهبری است.
* احکام فرماندهی حضرت آقا عموما 3 ساله است
سردار شیرازی افزود: البته این افراد در طول زمان خدمت نیز همواره از سوی رهبر انقلاب هم کمک و کنترل و هم مورد ارزیابی و آزمایش قرار میگیرند و به محض اینکه کسی تواناییهای لازم را از دست داد در انتخابها تجدیدنظر میشود بر همین مبناست که ایشان معمولا احکام خود را در دورهای سه ساله صادر میکند و این موضوع رسما به سیستم ابلاغ شده است که احکام محدود و 3 ساله است. وی خاطر نشان کرد: این امر موجب میشود تا افراد تمام تلاش خود را در طول این 3 سال به کار بگیرند و بدانند که بعد از سه سال، زمان تجدید نظر خواهد بود و اگر موفق باشند دوره آنها تمدید خواهد شد.
* منظور از "کار نو " در نیروهای مسلح از نگاه فرمانده معظم کل قوا
رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا با بیان اینکه کار اساسی از نظر رهبر انقلاب، کاری است که دیگران انجام نداده اند، گفت: ایشان یک بار برای بازدید از نمایشگاهی به وزارت دفاع رفته بودند. بعد از بازدید طبق روال همیشگی جلسهای تشکیل شد که تمامی مسئولین نیز در آن حضور داشتند. آنجا بود که آقا فرمودند کارهای نویی که گفتید کدام است؟ و منظور شما از کار نو چیست؟ بعد خود ایشان فرمودند کار نو کاری است که قبلا نشده و ما آن را انجام دهیم. مثلا ادیسون که برق را اختراع کرد یک کار نو انجام داد یعنی این برق در طبیعت وجود داشت اما او آن را کشف و در اختیار مردم قرار داد. شیرازی اضافه کرد: آن زمان موضوع هستهای مطرح بود آقا با بیان اینکه در موضوع هستهای کارهای زیادی شده که همه آنها ارزشمند است، فرمودند آیا این کارها کار نو است؟ بعد خود ایشان اضافه کردند کار نو را کسی کرد که انرژی هستهای را برای اولین بار کشف کرد.
* خاطرهای از حضور رهبر انقلاب در ناوشکن جماران
وی به حضور رهبر انقلاب برای به آب انداختن ناوشکن جماران در بندرعباس اشاره کرد و افزود: پس از بازدید از ناوشکن ایشان در صحبت خود فرمودند ما توانستیم ناو را بسازیم که جای تبریک نیز دارد اما غصه من این است که چرا وقتی چنین کاری انجام میدهیم، خوشحال میشویم. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا با بیان اینکه آقا توان ساخت ناو را در ارتش دیده بودند که سال 76 چنین دستوری صادر کردندف اظهار داشت: ما یک روز زودتر از ایشان به بندرعباس رفته بودیم. وقتی من به دوستان گفتم که در سال 76 شاید کسی باور نمیکرد توان ساخت ناو را داشته باشیم، تعدادی از دوستان حاضر در منطقه حرف بنده را تایید کرده و گفتند ما آن روز در مراسم میدان حضور داشتیم که این فرمان صادر شد واقعا باور نداشتیم که چنین توانایی داریم.
* "طبیعت برنامهریز " از زبان حضرت آقا
شیرازی با بیان اینکه معظم له "طبیعت برنامهریز " را به عنوان یک تدبیر حکیمانه میدانند، تصریح کرد: خود ایشان فرمودند شاید اگر ما این موضوع را مطرح کنیم بسیاری نفهمند که منظور ما چیست. وی افزود: یک نکته مهم که اینجا وجود دارد این است که آقا همیشه نگاه به طرف میکنند و تدبیر خود را می فرمایند. ایشان عموما تدابیر بلندتری دارند اما اگر شرایط را مهیا نبینند نمیفرمایند. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا گفت: یک مرتبه ایشان فرمودند مثلا اگر بگوییم در اقتصاد بروید به سراغ طبیعت برنامهریزی شده، ممکن است به سمت نگاه غربی بروند کما اینکه در فرهنگ نیز برخی این طور عمل میکنند. شیرازی با بیان اینکه رهبر انقلاب معتقدند باید نگاه ما متناسب با نیازمان باشد، اظهار داشت: ایشان فرمودند اگر روزی در کشوری به سمت ساخت هواپیما رفتند، یعنی نشتند و فکر کردن که به چنین وسیله ای نیاز دارند و آن را ساختند. بنابر این هنر ما این نیست که همان را دوباره بسازیم. ما باید ببینیم در کشور به چه چیزی نیاز است، آن را طراحی کرده و خودمان بسازیم و نگاه به بیرون نداشته باشیم. البته بدیهی است که این کار می تواند با استفاده از تجارب موجود دنیا صورت بگیرد.
* فرمایشات مهم فرمانده کل قوا در دیدار با مسئولان ارتش
وی به آخرین جلسه سال گذشته رهبر انقلاب با ارتشیان اشاره کرد و گفت: ایشان در این جلسه فرمودند من با ارتش آشنا هستم و از قبل از انقلاب ارتش را شناخته و آن را درک کردم. در ارتش پیش از انقلاب هیچ توجهی به معیارهای دینی نمیشود و اگر کسی در درون ارتش میخواست دیندار باشد بسیار سخت بود اما همان ارتش، امروز یک ارتش متدین و مومن شده است. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا در پاسخ به سوال خبرنگار نشریه افق نیروی دریایی سپاه نیز افزود: آقا سپس فرمودند "آیا آن روز کسی فکر میکرد که بشود چنین ارتشی ساخت؟ اما خدا کمک کرد و خودمان همت کردیم تا چنین ارتشی ساخته شد. بنابر این حالا ما باید 10برابر کار کنیم. آیا این شدنی است؟ " سپس خود ایشان فرمودند "بله می شود. آن روز کسی باور نمیکرد که ارتش این طور شود پس این یک تجربه گرانبهاست که بدانیم با تلاش فراوان میشود " و این نشاندهنده نگاه بلند رهبر انقلاب است. شیرازی وضعیت نیروهای مسلح را خوب و در حال پیشرفت ارزیابی و تصریح کرد: ما امروز توانستهایم پیچیدهترین ابزار نظامی را بسازیم اما این اول راه است و خود مسئولان و فرماندهان و کارشناسان نیز اعتقاد دارند که می توانیم به صورت جهشی در این مسیر حرکت کنیم.
* معانی عمیق همت و کار مضاعف از زبان مقام معظم رهبری
وی در ادامه به نامگذاری سال 89 از سوی رهبر معظم انقلاب به نام "همت مضاعف و کار مضاعف " اشاره کرد و افزود: خود آقا فرمودند این نامگذاری به معنی کار دو برابر نیست بلکه به معنی کاری که می شود کرد، است یعنی آنچه که در توان داریم انجام دهیم و این شدنی است. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا با اشاره به توانمندیهای ایجاد شده در نظام اسلامی در طول سه دهه، افزود: زمانی در دنیا با نگاه تردید به این حرکت نگاه میکردند ولی امروز نه فقط مردم، بلکه سیاستمداران دنیا نیز پشت سر این نظام قرار می گیرند.
* ماجرای چفیه انداختن رهبر انقلاب
سردار شیرازی روحیه رهبر انقلاب را یک روحیه کاملا بسیجی معرفی کرد و اظهار داشت: اگر بخواهیم نماد بسیج را بشناسیم باید به ایشان نگاه کنیم. دانشجویان باید رهبر انقلاب و راه خود را بشناسند و این مهم است که بدانیم تنها راه موفقیت همان راهی است که ایشان برای ما ترسیم کردهاند. وی در خصوص استفاده رهبر انقلاب از چفیه به عنوان یک نماد ارزشی نیز خاطر نشان کرد: آقا در کنار حرکت عملی که داشتند در یک شرایطی احساس کردند که باید نماد بیشتری از حرکت بسیجی را ارائه دهند و به این نتیجه رسیدند که از چفیه به عنوان یک نماد معنوی استفاده شود که خیلی هم اثر بخش است. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا افزود: با این که ایشان ملبس به لباس روحانی بودند و رفتار و عملشان نیز برای همه مشخص بود اما ایشان یک نماد دیگری را نیز ارائه دادند که در داخل و خارج کشور تاثیر معنوی فراوانی داشته و دارد.
* شایعه اختلاف بین سپاه و ارتش ...
شیرازی درباره نوع تعامل میان نیروهای مسلح نیز گفت: امروز خوشبختانه هیچ فضای اختلافی بین سپاه و ارتش وجود ندارد اما در یک برهه این شایعات به شدت در کشور و حتی بین مسئولین مطرح شد که چرا باید دو سازمان نظامی داشته باشیم در حالی که اینقدر امکانات در اختیار نداریم. وی ادامه داد: سال 68 وقتی بنده در دفتر جانشین فرمانده کل قوا یعنی آقای هاشمی رفسنجانی بودم، فرماندهان نظامی خواستند طبق رسوم گذشته در عید نوروز خدمت ایشان برسند. اما این اتفاق بنا به دلایلی نیفتاد. در آن زمان حضرت آقا رئیسجمهور بودند و فرماندهان نزد ایشان رفتند. رییس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا ادامه داد: آقا در این دیدار یک کلمه فرمودند "اگر ما دو سازمان ارتش و سپاه نمیداشتیم باید برای نیاز کشور امروز ایجاد میکردیم " و با این جمله به همه آن صحبتها پایان دادند. شیرازی خاطر نشان کرد: حالا امروز بعد از گذشت 21 سال برای همه آشکار شده است که این نگاه آقا بسیار درست بوده و این دو سازمان، دو مأموریت مشخص دارند و کاملا جدا از هم هستند و به یکدیگر کمک می کنند. وی ادامه داد: آقا همان زمان هیئتی به نام تعیین خطوط فاصل گذاشتند که افرادی از سپاه، ارتش و ستاد کل نشستند و تعیین ماموریت کردند و آقا هم آن را تصویب فرمودند. رئیس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا با بیان اینکه امروز وجود همین دو سازمان نظامی موجب سردرگمی و ایجاد مشکل برای دشمنان شده است، تصریح کرد: این موضوع را در نگاه آنها هم می توان دید که مثلا اگر بخواهند در دریا با نیروی دریایی سپاه بجنگند، بعد از آن با نیروی دریایی ارتش مواجه میشوند و یا برعکس و این توانمندی در حد بازدارندگی است. سردار شیرازی در پایان تصریح کرد: اثرگذاری این دو سازمان هم متناسب با نیاز کشور است و هم در جوابگویی به نیاز کشورهای دیگر که به ما مراجعه می کنند، نقش دارد.