از همان اوان شکل گیری حکومت جمهوری اسلامی ایران، پرداختن به دغدغههای اقتصادی مردم جزو مهمترین شاخصههای سخنان معمار انقلاب، امام خمینیره بود که نمود بارز آن در تأکید مکرر ایشان برای تحقق عدالت اقتصادی در کشور بوده است. عدالتی که اگر محقق نشود، شرایط را برای گام برداشتن جامعه به سوی انقلاب انفسی و فرهنگی ناممکن میسازد. جای جای سخنان امام خمینیره سرشار از توجه به محرومین و مستضعفان و رنج کشیدگان طول تاریخِ شرم آورِ گذشته است. گویی که ایشان به دنبال ترسیم کردن «انقلابی اقتصادی» در پی «انقلاب سیاسی» رخ داده در بهمن 1357 بودند که بتواند جامعه را به سوی «انقلابی فرهنگی» سوق دهد.
امروز پس از گذشت 30 سال از انقلاب، نظام سیاسی کشور تبدیل به درخت تنومندی شده است که آثار و برکات آن چه در داخل و چه در معادلات جهانی عیان است. در چنین شرایطی ضرورت پرداختن و توجه هرچه بیشتر به سمت تغییر ساختارهای اقتصادی حاکم بر کشور بیش از پیش نمایان است. امری که مقام معظم رهبری نیز در امتداد خط ترسیم شده توسط امام راحل با نامیدن دهۀ چهارم انقلاب تحت عنوان دهه پیشرفت و عدالت، بر آن تأکید کردهاند.
از جمله تأکیداتی که امام راحل در حوزۀ اقتصاد به آن صراحتاً پرداختهاند، کاهش فشار اقتصادی وارد آمده بر محرومین و مستضعفین جامعه از طریق كاهش هزينۀ خانوارهای مستمند ـ و نه افزایش درآمد ـ بوده است. حضرت امام خمینیره در همین راستا صراحتاً در جمع مردم انقلابی در تاریخ 12بهمن 1357 بیان کردند: "آب و برق را مجاني ميكنيم براي طبقه مستمند" [صحیفه امام، جلد ششم، صفحه 273]. همچنین رهبر معظم انقلاب نیز در تاریخ 1/1/1388 در مشهد مقدس در جمع زائران حرم رضوی با اشاره به مسأله مصرف بهینه منابع آب بیان داشتند:
"اينكه گفته ميشود از كسانى كه مصرف زياد دارند، ماليات بيشترى گرفته شود، يارانهى كمترى به آنها داده شود، حرف بسيار معقولى است، حرف خوبى است. آن كسانى كه مصرف كمى دارند، از كمكهاى دولتى، از كمكهاى عمومى بهرهمند شوند. بعضىها هستند به قدرى كم آب مصرف ميكنند كه اگر دولت از آنها پول آب را هم نگيرد، مانعى ندارد. بعضىها ده برابر آنها، بيست برابر آنها آب مصرف ميكنند؛ خوب، اينها بايستى هزينهى بيشترى بدهند."
با توجه به این تأکیدات صریح از سوی امام خمینیره و مقام معظم رهبری، ضروري است اصلاحات اقتصادی کشور ـ نظیر قانون هدفمند كردنِ يارانهها ـ بدون افزايش هزينۀ خانوارهاي مستمند اجرا شده و درصدي از منابع حاصل از این اصلاحات طبق قانون به محرومين اختصاص يابد.
به نظر میرسد تصمیم دولت دهم مبنی بر هدفمند کردن یارانۀ حاملهای انرژی و حمايت مجلس شورای اسلامی از این تصمیم، مناسبترین فرصت را در راستای پيادهسازي فرمايشاتِ امام راحل و مقام معظم رهبری فراهم کرده است؛ فرصتی که میتواند گامی جدی در راستای عدالت اقتصادی در کشور برشمرده شود.
نكتة كليدي در بحث يارانهها، استفاده بيشتر دهكهاي بالاي درآمدي از يارانهها است؛ چرا اين دهكها حجم بيشتري از حاملهاي يارانهبر را مصرف ميكنند. به منظور اصلاح اين شرایط، بهجاي اتخاذ سياستهاي « قيمتي» و توزيع مجدد منابع ـ که داراي اثرات تورمي و رواني در کشور بوده و در هيچيك از مدلسازيهاي صورت گرفته بهدرستي لحاظ نشده است ـ ميتوان از سياست « قيمتي ـ مقداري» استفاده كرد. در این سیاست، جامعه به جاي دهكهاي درآمدي كه تشخيص آن بهراحتي امكانپذير نيست، به دهكهاي مصرفي كه تشخيصِ آن بهراحتي امكانپذير است، تقسيم میشود. اصولاً بر اساس مصرف، ميتوان سه خوشة «كم مصرف»، « ميان مصرف» و « پر مصرف» را تعيين نمود و اقدامهاي ذيل را در راستای هدفمند کردن یارانهها به انجام رساند:
1 - تخصيص سهميه رايگان آب، برق و گاز خانگي براي تمام خانوارها، تا سطح مصرف به ميزانِ الگوي كممصرف
2 - تعيين تعرفههاي يارانهاي به ازاي مصرف از الگوي كممصرف تا الگوي مصرف
3 - تعيين تعرفه به ميزانِ هزينة تمام شده يا بيش از آن بهازاي مصرف مازاد بر الگوي مصرف
در این فرآیند اگر خانواری جزو خوشه کم مصرف قرار گیرد، از سهمیه رایگان بهره خواهد جست. خانوارهای خوشه میان مصرف نیز به ازای مصرف تا زیر الگوی مصرف، هزینهای نپرداخته و به ازای مابقی مصرف خود از یارانه بهرهمند خواهند شد. خانوارهای خوشه پر مصرف نیز به ازای اضافه مصرفی که نسبت به الگوی مصرف انجام میدهند، هزینۀ جبرانی آن ـ قیمتی بیش از هزینه تمام شده ـ را پرداخت میکنند. از این طریق دولت محترم قادر خواهد بود درآمد حاصل از حذف یارانه را طبق قانون بازتوزیع نماید. اين مسير، بدون ايجاد انتظارات تورمي، دولت را به تدريج به اهداف خود رسانده و وعدة آب و برق رايگان براي مستمندين را محقق ميكند.
بسیج دانشجویی و جنبش عدالتخواه دانشجویی، بدینوسیله از دولت محترم ميخواهد در راستای تحقق و پیادهسازی فرمايشات امام راحلره و مقام معظم رهبری همت گمارده تا از طریق كاهش هزينۀ خانوارهای محروم، به تحقق عدالت اقتصادی که یکی از اهداف انبیاء الهی در طول تاریخ بوده است نزديكتر شود و الگویی کارآمد از نظام اسلامی را به جهانیان عرضه کند.